Hayatımıza Dokunan Portreler – 8 : Urfalı Kürkçüoğlu Kardeşler

Hayatımıza dokunan insanlardan bazıları daha özel ve önemlidir bizim için. Üzerimizde etkileri belirgin olan; değerlerimizi, inançlarımızı, amaçlarımızı, hayal ve hedeflerimizi, bazen de mesleklerimizi, geleceğimiz ile ilgili tercihlerimizi biçimlendirirken örnek aldığımız, rehber olarak gördüğümüz kişilerden bahsediyorum.

Duruşları, samimiyetleri, yol göstericilikleri, emekleri, eserleri, eylemleri ve daha pek çok özellikleri ile kişisel gelişimimizi zenginleştiren, motivasyonumuzu artıran ve bizi hayata hep iyilikle, umutla, güzellikle baktıran örnek portreler, önemli şahsiyetler…

Hayatımıza dokunan insanlardan öyleleri vardır ki duruşları, samimiyetleri, gayretleri, çizgileri, ürettikleri, eserleri ve bütün bunları kapsayıp kuşatan güzel varlıkları ile öne çıkarlar. Gıpta ile bakılır ve hep şükranla anılırlar.

İşte bunlar arasından bu kez bir kişiyi değil bir aileyi, bir kardeşler topluluğunu konuk ediyoruz HAYATIMIZA DOKUNAN PORTRELER içeriklerimize:

“URFALI KÜRKÇÜOĞLU KARDEŞLER…”

Kürkçüoğlu Ailesi (Kürkçüoğlu soy ismi) Urfa’nın ve Türkiye’nin siyaset, kültür, ekonomi, edebiyat, sanat gibi pek çok alanında iz bırakmış; kökleri geçmişimizde, gövdesi dün ve bugünümüzde; dalları, yaprakları ve çiçekleri aklımızda, ruhumuzda, gözümüz ve gönlümüzde yer etmiş önemli bir markadır. Kemal Edip ve Prof. Dr. Ömer Edip Kürkçüoğlu 1900’lü yıllara damga vurmuş çok önemli iki isimdir. Ama biz bizzat kendi hayatımıza da dokunmuş olan Urfa eşrafından Kunduracı Bekir Sıtkı Amcamızın çocukları olan Kürkçüoğlu Kardeşlerden bahsetmek istiyoruz. Hem diğer Kürkçüoğlu isimleri hem de bizim bahsedeceğimiz kişilerle ilgili internette detaylı bilgiler de bulabilirsiniz.

Urfa eşrafından Kunduracı Bekir Sıtkı Amcanın çocukları olan Mehmet Nihat, Ahmet Cihat, Mahmut Fuat, Mustafa Kemal ve Süleyman Sabri Kürkçüoğlu Kardeşler yerelde sahip oldukları insanlık, dostluk, sanatkarlık, samimiyet, gayret, üretkenlik gibi pek çok olumlu değeri korumuş, geliştirmiş ve önce ulusala, oradan da evrensele taşımaya muvaffak olmuşlar. Bu kardeşler topluluğu eğitim, kültür, resim, şiir, tarih, araştırma, derleme, doğru kaynaklara ulaşıp pek çok bilgiyi bugüne ve geleceğe taşıma gibi önemli icraatlar yapmış; konuşmuş, yazmış, çizmiş ve çok önemli eserler, ürünler ortaya koymuşlar.

Bütün bunları dürüst, vefalı, gayretli, üretken, şahsiyetli duruşlarını koruyarak ve her anlamda herkese örnek olarak başaran Kürkçüoğlu Kardeşler sadece bizim değil; Urfa’da, Türkiye’de ve yurt dışında pek çok insanın hayatına da olumlu dokunuşlar yapmışlardır.

Şimdi hayatımıza dokunan farklı yönleri ile Kürkçüoğlu kardeşlerden (bazı detayları konu ile ilgili video içeriğimize ve internet arama motorlarına bırakarak) kısaca bahsetmek istiyorum:

Mehmet Nihat KÜRKÇÜOĞLU

Mezun olduğu Urfa Lisesi ve Urfa Öğretmen Okulu yıllarından itibaren resim sanatına olan ilgisi ve bu alandaki yeteneğini geliştirerek zirveye çıkarmış bir isim. Özellikle Urfa’nın kaybolmuş ya da kaybolmaya yüz tutmuş pek çok mekanını hayal gücüne, bilgisine ve tarih araştırmalarına dayanarak tablolarına aktaran M. Nihat Kürkçüoğlu’nun ürettiği yüzlerce eseri var. Yağlıboya tabloları Türkiye’nin her tarafında rağbet görüyor. Bu sanatın ustaları tarafından “Şehir Ressamı” olarak adlandırılıyor. Üreten, emek veren, eser bırakan özgün bir insan… O bizim takdir ettiğimiz, çok saygı duyduğumuz, şahsiyetini örnek aldığımız güzel bir öğretmen, büyük bir ressam, iyi bir baba, hakiki bir dost ve ağabey…

Ahmet Cihat KÜRKÇÜOĞLU

Sanat Tarihi uzmanı, araştırmacı, yazar, Göbeklitepe kazılarının başkan yardımcısı, öğretim üyesi, yardımcı doçent, fotoğraf sanatçısı… Urfa ve Mezopotamya bölgesini karış karış tarayarak mimari eserlerden el sanatlarına kadar bütün sosyal ve kültürel değerlerimizi araştırdı. Bu alanda en çok makale ve kitap yayınlayan isimlerden birisi. Bu değerlerin korunması, bilinmesi, bugüne ve geleceğe taşınması hususunda çok önemli emekler harcadı. Konferanslar verdi. Makaleler, kitaplar yazdı. Fotoğraf sergileri açtı. Arşivlerimize çok önemli bilgiler, belgeler ve eserler kazandırdı. Ben Cihat Hocamızı Rahmetli Babacığım Tenekeci Mahmut Güzelgöz Urfa Müzesi’nde çalışırken yakından tanımıştım. Babam, kendisini çok sever ve ona çok önem verirdi. Eyyubiye Mahallesindeki evimizde Babamla yaptığımız derleme çalışmalarında bağlaması ile eşlik etmiş, geceler boyunca bu çalışmalara katılmış ve önemli katkılarda bulunmuştu. Benim, hayatımıza dokunan portreler içerisinde çok saygı duyduğum, hep takdir ve şükranla andığım çok özel bir dost, ağabey, hoca olarak özgün bir isimdir Cihat Kürkçüoğlu.

Mahmut Fuat KÜRKÇÜOĞLU

Öğretmen, yazar, bestekar, şair, ressam… Çok üretken, gayretli ve pek çok alanda önemli çalışmalar ortaya koymuş bir isim. Resimleri ve şiirlerinin yanı sıra son zamanlarda yazdığı “romanvari” eserlerle Urfa kültürünün önemli isim ve detaylarını harika bir biçimde dile getirdi. Çok güzel türkü sözleri ve besteleri var. İyi bir eğitimci, başarılı bir öğretmen, güzel bir dost; şair, ressam ve yazar Fuat Kürkçüoğlu…

Mustafa Kemal KÜRKÇÜOĞLU

Diş Hekimi, yönetici… Beyefendi kişiliği, mesleğindeki yetkinliği ve yöneticiliğindeki başarıları ile tanıyoruz. Urfa’nın Akçakale ilçesinde görev yaparken yakın görüşürdük. Ciddi ve samimi bir dost ve ağabey olarak hayatımıza dokunan portreler arasında yeri var.

Süleyman Sabri KÜRKÇÜOĞLU

Benim hayatımın en önemli portrelerinden birisi. Dostum, kardeşim, yol ve sıra arkadaşım. Öğretim görevlisi, şehir kültürü araştırmacısı, fotoğraf sanatçısı, yazar, yönetici… Güzel sanatların pek çok alanında önemli bir emekçi… Araştırmaları, rehberlikleri, çalışmaları, ürettikleri ve eserleri var. Birlikte Halk Kültürü ve Urfa Müziği araştırma ve derlemeleri yaptık. Aslında belki de Sabri Kürkçüoğlu ile ilgili ayrı bir portre çalışması yapmam gerekir. Çünkü kendisi ile ilgili yazıp konuşacaklarım o kadar çok ki…

Kürkçüoğlu Kardeşlerin dostluğunu, insanlığını, gayretlerini, çalışmalarını, başarılarını, üretkenliklerini, eserlerini ve erdemlerini bilmemiz, paylaşmamız ve kendilerine şükranlarımızı sunmamız gerekiyor. Sanırım bu kadar çalışan, üreten, gayret gösteren, eser bırakan örnek bir aile bunu fazlası ile hak ediyor…

Bu konu ile ilgili video içeriğimizde iki önemli Kürkçüoğlu isminden daha bahsettim. Bunlar da Yusuf Kürkçüoğlu ve Nermin Uslusoy Kürkçüoğlu. Yusuf ve Nermin Hocam benim kardeşlerim… Onların da çok farklı, özel ve özgün yönleri, çalışmaları, ürettikleri var. Detaylarını video içeriğinde bulabilirsiniz.

Hepsi iyi ki varlar. İyi ki hayatımızdalar. İyi ki biz onları tanımış ve ürettiklerinden istifade etmişiz. Kendi adıma ve emeklerinden yararlanabilmiş olan herkes adına hepsine şükranlarımı sunuyor; kendilerine ve bütün sevdiklerine sağlık ve huzur içerisinde güzel bir yaşam diliyorum…

 

Konuyla ilgili videomuz:

Bir Cevap Yazın

Yukarı Çık