Değişim ve Dönüşüm İçin 3 Soru 3 Cevap Uygulaması

Olumsuzluklarla baş edebilmenin, hayal ve hedeflerimizi gerçekleştirebilmenin yolu hayatımızı doğru değerlerle zenginleştirmekten, kelimeleri doğru kullanmaktan ve kendimize sorduğumuz “doğru” sorulara “dürüst” cevaplar vermekten geçiyor. Kelimeleri yerinde kullanıp soruları doğru kalıplarla sorabilirsek farkındalığımızı bilinçli farkındalığa dönüştürebilir ve olumlu anlamda bir değişim için harekete geçebiliriz.

Böyle bir yolculuğa çıkmak isteyenlere biz de 3 Soru 3 Cevap Uygulaması ile yoldaşlık etmek istiyoruz. “Kendimize hangi kelimelerle hangi soruları sormalıyız? 3 Soru ile nerelere ulaşabiliriz? Bilinçli farkındalığa ulaşmak için soru sormaya nereden başlamalıyız?” gibi sorulara cevap arıyorsanız buyurun beraber bakalım soru ve cevaplarımıza:

 

  1. Soru: NEREDEYİM?

“Neredeyim?” kelimesi doğru amaçla doğru bir biçimde soru kalıbına çevrilerek kullanıldığında bizi kendimize döndürebilecek, içsel yolculuğa çıkarabilecek, kendimizle yüzleşmemizi kolaylaştıracak özel bir güce sahiptir.

Hayatımızın bütün alanları ve tercihlerimizi etkileyen değerlerimiz için “Neredeyim?” sorusunu kendimize sık sık sormalıyız.

Beden, zihin ve ruh sağlığı bakımından şu anda NEREDEYİM? Sağlık, aile, iş, evlilik, ilişki, çocuklar, kariyer, okul, ebeveynlik, dostluk, sosyal çevre gibi alanlarda NEREDEYİM? Kendimi nasıl hissediyorum? İnsanlığım, kişiliğim, kimliğim itibariyle NEREDEYİM? Öfke, olumsuz davranış ve alışkanlıklar, beklentilerim; erteleme, genelleme, kişiselleştirme gibi bilinçaltı kalıpları bakımından neredeyim?

1 ila 10 arasında bir ölçümleme veya skalada kendimizi nerede görüyoruz? Kendimizle ilgili durum tespitini sağlıklı ve objektif bir biçimde yapabiliyor muyuz? Şu anda hayatımızın hakkını verebiliyor muyuz?

 

  1. Soru: NEREDE OLMAK, NEREYE ULAŞMAK İSTİYORUM?

NEREDE olduğumuzu fark ettiysek, bulunduğumuz yer ile ilgili fikir sahibi olduysak ve kendimizle bu konuda yüzleşebildiysek şimdi ikinci önemli soruyu sorabiliriz: “Nerede olmak, Nereye Ulaşmak İstiyorum?”

Beden, zihin ve ruh sağlığım, ailem, ilişkilerim, işim, kariyerim, eğitimim, … açısından nerede olursam kendimi daha huzurlu ve mutlu hissedeceğim?

Yine 1’den 10’a kadar “tatmin düzeyi skalasında” kaçta, NEREDE olmak, NEREYE ULAŞMAK istiyorsak bunu da not edelim.

 

  1. Soru: NASIL ULAŞABİLİRİM? NASIL GİDEBİLİRİM?

Nerede olduğunu bilen, bulunduğu yerin FARKINDA olan; aynı zamanda gitmek, ulaşmak istediği hedefi de belirlemiş olan insanların öncelikli olarak nelere sahip olduklarına, imkân, fırsat ve potansiyellerine bakmaları gerekir.

Öz kaynaklarım ve sahip olduklarımla neler yapabilirim? Potansiyelimi gerçekten değerlendirebiliyor muyum? Huzur, mutluluk ve başarı için kaynaklarımı gerektiği gibi kullanabiliyor muyum?

Bu sorulara alt bileşenleri ile birlikte net cevaplar verebilenler huzur ve mutluluk adına kendisi için olumlu adımlar atabilir ve konfor alanından çıkarak harekete geçebilir.

     a) Neler Yapabilirim? Neleri Üstlenebilirim?

Madem artık NEREDE olduğunuzu, NEREDE olmak, NEREYE ulaşmak istediğinizi biliyorsunuz; buraya NASIL ulaşabileceğinizi merak ettiniz, sonra da kendi içinize dönüp sahip olduklarınızın, kaynaklarınızın, imkân ve fırsatlarınızın da farkına vardınız… O zaman artık sorumluluk üstlenmeniz gerekmiyor mu? Üçüncü sorunun bu alt şıkkı ile bunu yapıyor ve kendimize soruyoruz: Sağlığım, ailem, işim, hayatımla ilgili huzur, mutluluk ve başarı için benim ne yapmam .gerekiyor? Hedefime ulaşabilmem için ben ne yapmalıyım? Ben bu konuda hangi sorumlulukları üstlenebilirim?

     b) Başka Neler Yapabilirim? Nelerden Vazgeçebilirim? Neleri Terk Edebilirim?

Sorduğunuz tüm sorulara verdiğiniz açık, net ve dürüst cevaplar doğrultusunda neler yapmanız gerektiğinin farkında da vardınız. Üçüncü sorunun “a” alt şıkkında kendinize sorduğunuz sorulara verdiğiniz cevaplarla, hangi sorumlulukları alacağınızı tespit ettiniz. Peki bu kadarı yeter mi? Yetmeyeceğini biliyoruz. Bu alt şıkta, üstleneceğimiz sorumluluklar için neleri terk edebileceğimizi, nelerden vazgeçebileceğimizi, kendimize soracağımız şu sorularla belirleyebiliriz: Kendimin ve çevremdekilerin huzuru ve mutluluğu için başka neler yapabilirim? Hedefime ulaşabilme yolunda vazgeçmem gereken şeyler neler? Başka neleri ardımda bırakmalıyım?

Olduğumuz yerden, olmak istediğimiz yere doğru çıkacağımız yolculukta yardımcımız olacak bu 3 Soruyu hayatımızın her alanı için sorabiliriz.

Bir Cevap Yazın

Yukarı Çık