Eskiyen Yıldan Yeni Yıla Sorular, Cevaplar, Öneriler…

Her yılın sonunda hemen herkes birbirine “muhasebe yapmak” gerekliliğini hatırlatır. Nasihat, telkin ve öneriler hep bitmekte olan senenin bir muhasebesinin yapılmasının gerekliliği üzerinedir. Bu bir anlamda kar – zarar veya gelir – gider durumunun tespiti ve buna göre bir gidişat belirleme yöntemidir.

Şirket, kurum ve kuruluşlar için olduğu kadar aileler ve özelde bireyler için de gerekli olan bu yıl sonu değerlendirmesi elbette yararlı olabilir. Farkındalık anlamında faydası vardır. Ama yapılması gereken sadece bu mudur? Bu farkındalık, başlayan yeni yılda daha iyisine ulaşmak adına yeterli midir? Bence asıl sorulması gereken budur.

Şöyle ki;

Girişte yazdıklarıma itiraz etmediğimi zaten beyan etmiştim. Ancak bilinçli bir farkındalık için bunun yeterli olmadığını da belirtmiştim. İşte bu sebeple ben her yıl sonunda, geçmiş muhasebesi ve buna dair nasihatler üzerinde aşırı bir enerji harcamak yerine bugün ve gelecek adına atacağımız adımların, harekete geçebilmenin daha önemli olduğuna (olacağına) inanıyorum. Bütün “muhasebe nasihatlerinin” daha iyisini yapmak adına bizi harekete geçirip geçirmediği asıl gerçeğimiz olmalıdır.

Buradan yola çıkarak, eskiyen yılın sonunda yeni yılı karşılarken kendimize bazı sorular sormamızın akabinde bu sorulara net, açık, objektif ve dürüst cevaplar vermemizin çok önemli olduğuna inanıyorum.

Hayatımızın beden, zihin, ruh; aile, sağlık, iş, çevre, toplum, hayal, hedef gibi pek çok alanı ile ilgili KENDİMİZE soracağımız ilk ve en önemli soru şudur:

“Ben şu anda NEREDEYİM? Olup biten NEDİR?”

Yaşamımın en önemli alan ve durumları bakımından neredeyim? Kendimi bu alanlarından bir veya birkaçı itibariyle 1’den 100’e kadarlık bir skalada şu anda kaçta hissediyorum? Beden, zihin ve ruh dengem bakımından kendimi nasıl hissediyorum? Ailem, işim, hayallerim, hedeflerim gibi önemli hususlarda kendimi kaçta görüyorum?

Bu ve benzeri soruları kendinize sorup durumunuzu gözden geçirebilirsiniz. Şimdi sıra geldi ikinci soruya:

“NEREDE olmak istiyorum?”
“Nerede olursam kendimi daha sağlıklı, huzurlu, iyi hissedeceğim?”

Yine hayatımın önemli alan ve durumları açısından 1’den 100’e kadar bir skalada kaçta olursam daha mutlu olurum? İstediklerim neler? Bunları gerçekten istiyor muyum? Tatmin olmuşluk, huzur ve hoşnutluk bakımından nerede olmayı arzu ediyorum? Hayallerim ve hedeflerim bana nerede olmamı söylüyor? Nerede olmak hayatımı daha özgün ve anlamlı kılar?

Ve… üçüncü soru:

“Olduğum yerden, olmak istediğim yere NASIL gidebilirim?”
“Olmak istediğim yere NASIL ulaşabilirim?”

Olduğum yeri gözden geçirip olmak istediğim yere de karar verdikten sonra NE yapabilirim? Daha sağlıklı, huzurlu ve mutlu olmak hususunda NELER yapabilirim? Bu konuda BAŞKA NELER yapabilirim? Potansiyelimin farkında mıyım? Kendime inanıyor muyum? Güçlü yönlerim, fırsatlarım neler? Zayıf yanlarım ve engellerimi biliyor muyum? Harekete geçmeye hazır mıyım? İlk adımım ne olabilir? Ne zaman başlayabilirim?

Bütün bu sorulara açık, net, objektif ve dürüst cevaplar verebilirseniz kendinizle en önemli yüzleşmeyi yapmış ve 2022 için en önemli adımlardan birini atmış olacaksınız. Bu sürece “Kişisel Gelişim ve Motivasyon” açısından ben de katkıda bulunmak istiyorum. Bu amaçla sosyal medya hesaplarımızdan yeni yılın ilk günü paylaştığımız önerileri yazımızın sonuna eklemek faydalı olur diye düşündüm:

DAHA HUZURLU VE MUTLU BİR YIL İÇİN
11 KİŞİSEL GELİŞİM ÖNERİSİ

  • KENDİNİZE soracağınız “Neredeyim?” “Nerede olmak istiyorum?” ve “Olmak istediğim yere NASIL ulaşabilirim?” sorularına açık, net ve dürüst cevap verin…
  • “Hayallerime ve hedefime ulaşabilmek için ben neler yapabilirim? Başka neler yapabilirim?” sorularına vereceğiniz objektif cevaplarla potansiyelinizin farkındalığını yakalayın…
  • Hayatın hakkını verebildiğinize inanıyor musunuz? İnanmıyorsanız bu konuda neler yapmak istersiniz? Sizce ne yaparsanız hayatınız daha anlamlı olur? Bu soruları sık sık kendinize sorun. Cevaplarınızın sizi harekete geçirmek adına farkındalığınıza faydası olacaktır.
  • En olumsuz koşullarda bile ÇARESİZ olmadığınızı unutmayın! Çünkü ÇARESİZ değilsiniz. Aslında ÇARE, SİZSİNİZ…
  • Kendinizi DEĞERSİZ hissetmenin size hiçbir faydası yoktur. Çünkü DEĞER, SİZSİNİZ! Bunu unutmayın ve kendimize güvenin.
  • İnanç ve DEĞERLERİNİZİ yeniden gözden geçirin. Her detay için kendinize bir ÖNEM ve ÖNCELİK TABLOSU yapın. Sizin için en önemli ve en öncelikli neler varsa enerjinizi bunlara harcayın.
  • 2022’de size mutlu etmeyen ve olumsuz bulduğunuz bir alışkanlığınızı değiştirin. Bu kararınızı samimi bir yakınınızla paylaşın.
  • Kendinize özel bir “YAPILMAYACAKLAR LİSTESİ” hazırlayın! Bu listeye, yapmamak üzere yazdıklarınızı sık sık görün, okuyun ve uygulayın.
  • Daha sağlıklı ve huzurlu olabilmek adına kendinize 2023 yılı için özel bir RUTİN belirleyin. Günde yarım saat yürümek, kitap okumak, müzik dinlemek, meditasyon yapmak, tefekkür ve dua etmek gibi… Bunu yıl boyunca aksatmadan yapın. Yaptıklarınızı önem verdiğiniz özel bir kişi ile paylaşın…
  • “Korktuğum hep başıma geliyor!” diyorsanız KORKMAMAYI deneyin. Unutmayın, korkmazsanız başınıza da gelmez… “İyilik ve güzellik isteyin kendinize ve komşunuza, iyilik ve güzellik gelsin başınıza…”
  • “Ele verir talkını, kendi yutar salkımı!” sözünün kahramanı olmak size hiçbir şey kazandırmaz. Bunun yerine KENDİNİZ olun. Kendinizi bilin. Kendi potansiyeliniz ile yapabileceklerinizi başararak daha huzurlu ve mutlu olabilirsiniz.
  • “Kişisel Gelişim ve Motivasyon İçeriklerimizi” sosyal medya hesaplarımızdan, youtube kanalımızdan ve blogumuzdaki yazılarımızdan düzenli olarak takip ederek 2023’te de daha huzurlu ve mutlu olabilirsiniz. 😊
  • Katılım, katkı, destek, soru ve yorumlarınızı bekliyoruz…

Bir Cevap Yazın

Yukarı Çık