Özü, Sözü ve Gözü Güzel İnsan Mehmet Akif İNAN…

Duruşları, samimiyetleri, yol göstericilikleri, emekleri, eserleri, eylemleri ve daha pek çok özellikleri ile kişisel gelişimimizi zenginleştiren, motivasyonumuzu artıran ve bizi hayata hep iyilikle, umutla, güzellikle baktıran örnek portreler, önemli şahsiyetler vardır.

Ben kendimi bu hususta çok şanslı görürüm. Çünkü hayatıma olumlu anlamda bizzat dokunan, benim örnek aldığım ve faydalandığım böylesine özel çok insan var. Bunların başında Babam Tenekeci Mahmut GÜZELGÖZ gelir. Sonra da 6 Ocak 2000 tarihinde asli mensubiyetine rücu eden ve Sahibine, Yaratıcısına kavuşan benim Öğretmenim, Abim, Ustam, Kişisel Gelişim ve Yaşam Koçum Güzel İnsan Mehmet Akif İNAN… Kendisinden haberdar olan ben ve benim gibi daha binlerce öğrencisini, arkadaşını, okurunu, dinleyenini, rehber olarak görüp kendisini takip edenini en samimi şekilde etkilemiş olan “Akif Abi”

O, vefatından on yıllar sonra bile eserleri, dostluğu, insanlığı ve güzellikleriyle hatırlanan; kendisinden istifade edilmesi gereken çok önemli bir şair, yazar, fikir ve aksiyon insanıdır. Kendisi ile ilgili bütün bilgileri, detayları; hayatını, eserlerini, yaptıklarını, yazdıklarını, konuştuklarını internette “M. Akif İNAN” şeklinde arama yaparak kolayca bulabilirsiniz. Kendi sesinden şiirlerini, konuşmalarını dinleyebilirsiniz. Ben internette çok da rastlayamayacağınız birkaç hususu buradan arz etmek niyetindeyim.

Yakın akraba olduğumuz, evimize gelen ve evine gidebildiğimiz Akif Abi, en çok şu 3 önemli özelliği ile etkilemiştir beni: Özü, Sözü ve Gözü… Özü; yani varlığı, ruhu, kocaman yüreği… Gözleri; samimi ve çok şey anlatan bakışları… Sözleri ise yazdıkları ve konuştukları, değerli cümleleri…

Samimiyetini gözleriyle, sözleriyle, kocaman yüreği, değer ve inançlarının şekillendirdiği özüyle herkese aktarmıştır Akif Abi. Bakmasını bilen kişi, Onun gözünde, sözünde ve özünde yeryüzünü, gökyüzünü, sevinç ve hüznü görebilir, hissedebilir ve paylaşabilirdi. Bunu yapabilenler, başarabilenler Akif Abi’nin ikliminden en çok istifade edenler arasına katılabilmişlerdir.

Onu birebir tanıdığım ilk günden itibaren kendisi ile sık sık sohbet eder, söylediklerini can kulağı ile dinler ve uygulamaya çalışırdım. Ben ilkokul 4. sınıfta iken bana ilk tavsiyesi “Sözlük oku!” olmuştu. O günden beri her fırsatta sözlük okurum. Kelimeleri bilmek, anlamlarını öğrenmek, telaffuzlarını önemsemek hayatıma çok şey katmıştır diyebilirim.

O, hepimizin saygıyla andığı ve pek çok insanımızın hayatına bir şekilde dokunmuş olan 7 Güzel Adam’dan biridir aynı zamanda. Edebiyat ve fikir dünyamıza farklı bakış açıları kazandıran, özgün eserler ortaya koyan, erdemliliği ön plana çıkaran, değerlerimiz için mücadele eden 7 Güzel Adam ve bunlardan birisi de M. Akif İNAN…

Urfa’da doğup büyümüş, lise son sınıfa kadar Urfa’da okumuş sonra kader onu Maraş’a götürüp belki de geleceğine çok önemli bir farklılık katmasının önünü açmıştır. Bir anlamda bu Koca Çınar Urfa’da toprağa düşmüş, filizlenmiş, Maraş’ta aşılanarak gelişmiş, büyümüş ve gölgesinde binlerce insanı muhabbetle kucaklamıştır.

Giyimi, duruşu, refleksleri, bazen susarak konuşması, hep yerinde ve zamanında kullandığı etkili ifadeleri, hasbiliği, çocuklara ve gençlere çok önem vermesi, ilgilenmesi; özünü ortaya koyarken bunu gözleri, sözleri ve özellikle de eylemleri ile bütünleştirmesi, bilgisi, görgüsü, cesareti… O’nu tanıyanları etkilemesinin en önemli unsurlarındandır bunlar.

Mensubiyetlere değil mesuliyetlere önem verilmesi gerektiğini yaşantısı ile ortaya koyan bu eylem insanı, herkesin önce iyi insan olmasını; inanç ve değerlerin samimiyet, emek ve üretilenler ile temsil edilmesini söylemiş, bunu yapmış ve insanlara bu şekilde yaptırmaya çalışmıştır. Farklılıkları fark etmemizi ve farklı gördüklerimize saygı göstermemiz gerektiğini bize öğretmiştir. Fikir, sanat ve siyasette bağnazlığa, fanatizme, ötekileştirmeye karşı özel bir duruş sergilemiş ve bu sebeple her kesimden insanın takdirini, saygısını, dostluğunu kazanmıştır. Bunun içindir ki çok öğrenci yetiştirmiş, pek çoğumuzu bugün sahip olduğumuz değerlerle donatmış; bunu yaparken hiç kimseyi ötekileştirmemiş, kırmamış, incitmemiş çok önemli ve özgün bir rehberdir Mehmet Akif İNAN.

Akif Abi sadece çok iyi bir şair, yazar, fikir insanı değildir. O, hayalleri ve hedefleri olanların çok yakından hayatını ve mücadelesini incelemesi, değerlendirmesi gereken bir aksiyonerdir. Eylem insanıdır. İnançları, değerleri, savundukları uğruna hiçbir hesap kitap yapmadan, beklenti; makam, mevki, menfaat düşünmeden uğraşan, didinen, elinden gelenin çok daha fazlasını ortaya koyan bambaşka bir karakterdir.

Bir başka yaklaşımını da bugün çok dikkate değer buluyor ve sizlerle paylaşmak istiyorum:

Akif Abi bize “Şair, yazar, fikir insanı, sanatkâr çağının tanığıdır. Bu tanıklık dürüst, objektif, adaletli bir şekilde ve en yüksek emekle yerine getirilmelidir…” derdi. Kendisini şair, yazar, fikir insanı, sanatkâr olarak gören ve göstermek isteyenler umarım bu sözlerden gereken dersi alabilirler.

12 Temmuz 1940 tarihinde Urfa’da doğan, 6 Ocak 2000’de ise ebediyete yolculadığımız Abimiz, Öğretmenimiz, Kişisel Gelişim ve Yaşam Koçumuz, Rehberimiz M. Akif İNAN’ı rahmet ve şükranla anıyorum…

Bir Cevap Yazın

Yukarı Çık