İsterseniz Değiştirebilirsiniz!

İnsan olarak, çoğu zaman halimizden memnun değilizdir ve bir şekilde bir şeyleri değiştirmeyi düşünürüz. Hep daha iyisine, daha fazlasına, daha güzeline ulaşmak isteriz. Bunun da asıl sebebi hep o “daha” sözcüğünde gizlidir. Daha iyi bir ev, daha üst model bir araba, daha çok yemek, daha gösterişli görünmek, daha etkili makam ve mevkiler, daha çok para, daha çok kıskanılan bir kariyer… Daha huzurlu ve mutlu olmak, daha sakin ve dingin olabilmek, daha olumlu düşünebilmek, daha çok tatmin olmuşluk, daha sağlıklı bir beden, daha aydınlık bir zihin… Daha… daha… daha…

Bütün bunları istiyor, bekliyor ve arıyoruz ama tüm bu isteklerimize ulaşabilmek için daha çok çaba göstermemiz gerektiğini nedense unutuyoruz. Ya da işimize gelmiyor. Hem pek çok şey istiyoruz hem de tembel tembel oturuyoruz yerimizde! Konfor alanımızdan çıkmıyor, “değişim” için ufak da olsa olumlu bir adım atmıyoruz.

Peki, bir şeyi değiştirmeden bir şeyi değiştirmek mümkün mü?

Elbette hayır!

O zaman ne yapmamız gerekiyor? Ne yaparsak değişim için harekete geçebiliriz? Konfor alanımızdan nasıl çıkabiliriz? Sonucu değiştirmek adına, sonuca ulaşacağımız hangi verileri değiştirmekle işe girişebiliriz? Neyi, neleri değiştirirsek sonuç bizi daha çok mutlu eder? Nereden başlayabiliriz?

Soruları uzattım diye hemen heyheylenmeyin; az durun, çözümü de söyleyeceğim elbette.

Değişim için iki sihirli kelimemiz var: bunlardan birincisi FARKINDALIK, ikincisi de İSTEMEK

Bizi değişime götürecek yeterli farkındalığa ulaşabilmek için öncelikle hayatımızın en önemli alanlarını bir yere yazmamız gerekiyor. Aile, sağlık, evlilik, ilişki, iş, kariyer, başarı, sosyal çevre, para, huzur, mutluluk… Hayatımızı etkileyenler hangileriyse, kendimize göre hangi alanlar önemli ise bunları yazalım. Sonra en baştan başlayarak her alan için kendimizi nerede hissettiğimizi düşünmemiz lazım. 1’den 10’a kadar bir ölçümleme ile kendimizi her bir alanda kaçta hissediyoruz? Mesela AİLE alanında ahengimiz nasıl? Dengede miyiz? Aile ortamı ve ilişkilerimiz bizi ne kadar huzurlu ve mutlu kılıyor? Aile alanının hayatımızdaki tatmin düzeyi kaç? Her alan için bunu ayrı ayrı yapıp toplayabiliriz.

Böylece NEREDEYİM? sorusunun cevabını bulmuş olacağız. Yani değişime, NEREDEYİM? sorusunun cevabını “fark etmekle” başlayacağız. Harekete geçmemizi ve hayatımız adına olumlu bir adım atabilmemizi kolaylaştıracak farkındalık anahtarı bu sorunun cevabıdır.

Sonra ikinci aşamaya geçebiliriz. Şimdi aynı alanlarda, “nerede olmak istediğimizi” kendimize soralım. 1’den 10’a kadar bir ölçümleme ile kendimizi her bir alanda kaçta hissetmek istiyoruz? Kaçta hissedersek kendimizi daha tatmin olmuş ve daha mutlu hissedeceğiz? NEREDE OLMAK İSTİYORUM? sorusunun cevabını da her alan için ayrı ayrı verelim. Ne olursa ben daha huzurlu ve mutlu olurum?

Şimdi sıra geldi 3. soruya:

Bulunduğum yerden, olmak istediğim yere NASIL ULAŞABİLİRİM?

Bulunduğum yerden memnun değilsem ve daha iyisine ulaşmak istiyorsam o zaman NELER YAPABİLİRİM? Bu konuda BAŞKA NELER YAPABİLİRİM?

Bu soruları sık sık tekrarlıyoruz. Çünkü kişisel gelişimin, farkındalığın, değişimin, harekete geçebilmenin, kendimiz için daha iyisine ulaşmak adına adım atabilmenin, konfor alanımızdan çıkabilmenin anahtar soruları bunlar.

NEREDEYİM?

NEREDE OLMAK İSTİYORUM?

Olmak istediğim yere NASIL ULAŞABİLİRİM?

Bu konuda NELER YAPABİLİRİM?

Bu konuda BAŞKA NELER YAPABİLİRİM?

Bu değişim yolculuğuna bu sorularla başladığınızda, hayatınızın herhangi bir alanı ile ilgili bugün bulunduğunuz halden, noktadan, duygudan, düşünceden memnun olmadığınızı fark ederseniz ve bir şeyleri gerçekten değiştirmek istiyorsanız şunları da yapın:

Önce kendinize Bİ DUR! deyin.

Sabah ve akşam sakin bir şekilde, sandalye pozisyonunda oturup gözlerinizi kapatarak derin nefes alın. İyice gevşeyin, tamamen sakinleşin.

Sonra düşünün!

Hayatınızdaki olumsuzluklarla konuşmaya başlayın: “Evet, şu anda sen varsın! Ben seni kabul ediyorum. Hayatımı olumsuz etkilediğini de biliyorum. Sen ne yaparsan yap ben senin, benim hayatımı ‘olması gerekenden fazla’ olumsuz etkilemene izin vermeyeceğim! Çünkü bunun bana ve sevdiklerime hiçbir faydası yok!”

Konuşmaya devam edin; “Yarın, bugünkünden daha sakin, daha dingin, daha huzurlu, daha güvenli hissedebilmem için bir şeyleri değiştirmem gerekiyor. İstersem bunu yapabilirim. O zaman nereden başlayacağıma karar vererek ilk adımı atıyorum. Bana ve sevdiklerime hiçbir faydası olmayan olumsuz duygu ve düşünceleri azaltıp bizi daha huzurlu ve mutlu kılacak duygu, düşünce, durum ve paylaşımları artırarak yoluma devam edebilirim…”

Hayatınızın her alanında, her açıdan, nerede olduğunuza bir bakın. Nerede olmak istediğinize karar verin. Olduğunuz yerden, olmak istediğiniz yere kendi potansiyel ve kaynaklarınızla nasıl ulaşabileceğinizi düşünün. Her gün sabah ve akşam (gece) yukarıda örneğini verdiğim türden meditasyonları (tefekkür) onar dakika yapın. Size ve sevdiklerinize hiçbir faydası olmayan olumsuzlukların sizi “olması gerekenden daha fazla” yönetmesine izin vermeyin.

Farkındalığınızı bilinçli farkındalığa dönüştürmek ve sizi daha iyi hissettirecek bir değişimi başlatabilmek sizin elinizde.

İstiyorsanız ne duruyorsunuz! Yol açık, adım atın ve devam edin!

Unutmayın! Siz isterseniz değiştirebilirsiniz!

Bir Cevap Yazın

Yukarı Çık