“6 N Sorusu” ile Beklentilerinize Ulaşın

Herkesin; inançları, değerleri, kişiliği, karakteri ve kimliği itibariyle hayatının önemli ve öncelikli alanları var. Ancak aile, sağlık, iş, kariyer, dostluk, sosyal çevre, para, başarı, eğitim… gibi bu önemli ve öncelikli alanlardaki “tatmin düzeyi” genellikle kimse için yeterli olmuyor ve insan sürekli olarak bir arayış içerisinde giriyor. Bazıları ailesinde huzur, evinde mutluluk; kimisi işinde başarı, bir kısmı ise kariyer, para ve güç arıyor. Herkes hep bir şeyler istiyor ve istediğine bir şekilde ulaşmayı amaçlıyor.

İnsanın arzuladıklarına, istek ve beklentilerine ulaşabilmesi ancak ve ancak kim olduğunu fark edebilmesi, yaratılış gayesini bilmesi, potansiyelini tanıması, sahip olduklarının idrakinde olması; nereye ulaşmak istiyorsa bunu HEDEF olarak belirlemesi ve mutlaka harekete geçmesi ile mümkün. Bunu yapabilmesi için de BEDEN, ZİHİN ve RUH’tan oluşan temel sisteminin kullanma kılavuzunun kendisine rehberlik etmesini sağlaması gerek.

Biz de bu gerçekten yola çıkarak huzur, mutluluk ve başarı arayan bütün insanlara kolaylık sağlamak üzere bazı hususları sizlerle paylaşıyor, yol göstermeye çalışıyoruz. Bu çerçevede bu yazımızın ve video içeriğimizin konusunu şöyle belirledik:

Huzur, Mutluluk ve Başarı İçin Herkesin

Mutlaka Cevaplandırması Gereken

“6 N Sorusu…”

 Öncelikle hayatınızın size göre en önemli ve öncelikli alanlarını belirlemelisiniz. Aile, sağlık, iş, kariyer, eğitim, sınav, çevre… gibi alanların hepsi için ayrı ayrı bu 6 N sorusunu net bir biçimde kendinize sorun. Bu önemli ve öncelikli alanların her biri için sorduğunuz 6 N sorularını açık, objektif ve dürüst bir biçimde cevaplandırırsanız huzur, mutluluk ve başarıya ulaşmak hususunda önemli bir aşama kaydedeceğinize inanıyoruz.

Hadi buyurun, başlıyoruz:

 

  1. N Sorusu: NEREDEYİM?

Beden, zihin ve ruh sağlığı bakımından şu anda NEREDEYİM? Hasta mıyım, hasta adayı mıyım yoksa hastalık hastası mıyım? Bağışıklık sistemimi güçlendirmem mi gerekiyorsa bunu nasıl yapabilirim? Peki, zihnimin ve ruhumun bağışıklık sisteminin farkında mıyım?

 Acaba hayatımın diğer alanları açısından şu anda NEREDEYİM? (Okulda başarım ne durumda? İşimde ilerleme kaydedebiliyor muyum? Ailemle ve dostlarımla huzurlu ve sağlıklı bir ilişkide miyim? …) Birey ve BEN kimliğim ne durumda? İnsanlığım, kişiliğim, kimliğim itibariyle NEREDEYİM? 1 en olumsuz 10 en olumlu sayılacak şekilde 1’den 10’a kadar bir tatmin düzeyi skalasında şu anda kendimi NEREDE (kaçta) hissediyorum?

Hayatımızın önemli ve öncelikli her alanı için “NEREDEYİM?” sorusunu soralım. Kendimizi ve hayatımızı bu soruya vereceğimiz dürüst cevaplarla FARK ETMEYE başlayalım.

 

  1. N Sorusu: NEREDE OLMAK, NEREYE ULAŞMAK İSTİYORUM?

NEREDE olduğumuzu fark ettiysek, bulunduğumuz yer ile ilgili fikir sahibi olduysak ve kendimizle bu konuda yüzleşebildiysek şimdi 2. N sorusunu sorabiliriz: “Nerede olmak, Nereye ulaşmak istiyorum?” Beden, zihin ve ruh sağlığım, ailem, ilişkilerim, işim, kariyerim, eğitimim… açısından nerede olursam kendimi daha huzurlu ve mutlu hissedeceğim?

 Yine 1’den 10’a kadar bir “tatmin düzeyi skalasında” kaçta, NEREDE olmak, nereye ulaşmak istiyorsak bunu da not edelim.

 

  1. N Sorusu: OLMAK İSTEDİĞİM YERE NASIL ULAŞABİLİRİM?

HEDEFİME NASIL GİDEBİLİRİM?

Hayatımızın bize göre özel, önemli ve öncelikli alanları için ilk 2 soruyu sorup bunlara açık, net, objektif ve dürüst cevaplar verdiysek artık ulaşmak istediğimiz yere, bizim için huzur ve mutluluk noktası sayılabilecek yere NASIL ulaşabileceğimizi sorabiliriz. Nasıl daha iyi bir İNSAN olabilirim? Kendim, ailem, işim, çevrem için ulaşmak istediğim yere nasıl gidebilirim? Hedeflerime nasıl ulaşabilirim?

 Bu soruların cevabını vermeniz hususunda size 4, 5 ve 6. N soruları yardımcı olacaktır.

 

  1. N Sorusu: NELERE SAHİBİM? KAYNAKLARIM NELER?

Nerede olduğunu bilen, bulunduğu yerin FARKINDA olan ve aynı zamanda gitmek, ulaşmak istediği hedefi de belirlemiş olan insanların öncelikli olarak nelere sahip olduklarına, imkân, fırsat ve potansiyellerine bakmaları gerekir. Öz kaynaklarım ve sahip olduklarımla neler yapabilirim? Potansiyelimi gerçekten değerlendirebiliyor muyum? Huzur, mutluluk ve başarı için kaynaklarımı gerektiği gibi kullanabiliyor muyum?

Bu soruya alt bileşenleri ile birlikte net cevaplar verebilenleri 5 ve 6. N soruları bekliyor…

 

  1. N Sorusu: NELER YAPABİLİRİM? HANGİ SORUMLULUKLARI ÜSTLENEBİLİRİM?

Madem artık NEREDE olduğunuzu, NEREYE ulaşmak istediğinizi biliyorsunuz; buraya NASIL ulaşabileceğinizi merak ettiniz, sonra da kendi içinize dönüp sahip olduklarınızın, kaynaklarınızın, imkân ve fırsatlarınızın da farkındasınız o zaman artık SORUMLULUK üstlenmeniz gerekmiyor mu? 5. N sorusu ile bunu yapıyor ve kendimize soruyoruz: Sağlığım, ailem, işim, hayatımla ilgili huzur, mutluluk ve başarı için “Benim ne yapmam gerekiyor? Hedefime ulaşabilmem için ne yapmalıyım? Ben bu konuda hangi sorumlulukları üstlenebilirim? Başka neler yapabilirim?”

 

  1. N Sorusu: NELERDEN VAZGEÇEBİLİRİM? NELERİ TERK EDEBİLİRİM?

Belki de cevap verirken zorlanacağınız en önemli soru bu! Çünkü olumsuz alışkanlıklarımızdan, takıntılarımızdan vazgeçmek, bunları terk etmek kolay değil hiçbirimiz için. Oysa daha huzurlu olabilmek, mutluluğu ve başarıyı yakalayabilmek ve hedefimize ulaşabilmek için vazgeçmemiz ve terk etmemiz gereken pek çok davranış kalıbımız var. Bu soruyu finalde hayatımızın bütün alanları için sık sık ve ısrarla kendimize sorabilmeliyiz…

Tüm bu sorularla kendimizi fark ettikten ve değerlendirdikten sonra huzur, mutluluk ve başarı yolunda o büyük adımı atmış olacağız.

Hadi o zaman, ne duruyoruz?

Bir Cevap Yazın

Yukarı Çık